Menu
bumblebee in thistle_
Summer / This time of the year

HUSKELISTE FOR AUGUST

Hva må du gjøre i hagen denne måneden? Huskeliste for  hage og terrasse:

Den måneden i sommerhalvåret hvor jeg gjør minst i hagen er ferdig. Juli er tid for besøk av familie og venner, og hvor jeg prioriterer å lage mat og kose meg sammen med gjestene. Men nå er slaraffenlivet definitivt over. Muligens har du som meg fulgt opp noen av punktene fra  viktig i hagen i juli.

Dette bør du gjøre i August:  Luke ugressvanne om det er tørt, følge opp eventuelle plantesykdommer og skadedyr, og ikke minst fjerne visne blomsterhoder på busker, roser, flerårige og ettårige planter for å stimulere til nye knopper og blomster.
Plen:

Slå plenen jevnlig. Om det blir en lang tørkeperiode, dropper du å slå plenen. Den tåler mye bedre tørke om den er litt lengre slik at gresstråene skygger for røttene. Eventuelt justerer du opp klippehøyden slik at du ikke utarmer gresset i tørkeperioden.  En vel etablert plen tåler å bli gul i tørkeperioder. Når det kommer en regnperiode blir plenen langsomt grønn igjen.

Fjern gjerne bredbladet rotugress (løvetann, syre og groblad) med en spiss, smal spade fortløpende hele sommeren hvis det betyr mye for deg å ha en perfekt plen.

Skjær eventuelle plenkanter med en skarp spade. Hagen vil på en halvtimes arbeide se mye strammere og ryddigere ut.

Plen augusthage_

Slik ser deler av plenen i hagen min ut. Den er ikke vannet i det hele tatt i sommer, og akkurat klippet for første gang på fire uker. Om det kommer litt jevnt med regn den neste tiden, vil plenen bli grønn i løpet av et par ukers tid.

Roser:

Det er fortsatt høysesong for svartflekksopp, meldugg og rust. Graden av angrep er litt bestemt av været og litt av hvor mye plantene er gjødslet og stelt i løpet av sesongen. Fjern så mye som du greier av de sykdomsbefengte bladene og hvis du vil kan du sprøyte med et egnet middel. Det beste er forebygging. Mot meldugg hjelper det å vanne, mot de fleste soppsykdommer hjelper det veldig å gjødsle med Kalium.

Hos meg har nå rosene en liten blomstringspause før de i slutten av august flasher til igjen. Augustblomstringen i Scandinavia er nok litt vær- og klimaavhengig. Fjern visne blomster og blomsterstander på rosene, slik at de bruker energien til å sette nye blomsterskudd fremfor å surre rundtfor og lage frø, (Bortsett fra på nyperoser som feks Rusa rugosa hvor man vanligvis gjerne vil ha litt nyper).

Ikke gi rosene mere gjødsel nå! Hvis du gjødsler mere nå, møter rosene dine høsten med en masse, lysegrønne skudd som ikke tåler frost og er dårlig avmodnet. Kort sagt, de fryser mere tilbake.

Du kan fortsatt plante ut roser i potte. Hvordan du planter roser kan du ser her. Det er viktig at du følger opp med vanning etter varme og vindete dager. Vann jorden grundig under rosene minst en gang i uken hvis det er tørt. Minimum 10 liter pr voksen plante.

Pass alltid på at du fjerner døde grener og kvister. Brenn eller kast disse for å unngå så mye som mulig sykdom på rosene dine. Det er fortsatt viktig å klippe av visne blomsterstander for å stimulere til ny knoppdannelse. Det gjelder rosene også. Når hele blomsterstanden er visnet, klipp av ved nærmeste utovervendende hele blad. Da stimulerer du til nye skudd som på remonterende roser vil blomstre i løpet av høsten.

Flerårige (stauder):

Du kan gjerne fortsette med å plante pottede stauder, så lenge du husker å vanne den første tiden. Mulch gjerne med kompost, bark, eller frisk jord rundt de nye plantene for å beholde fuktigheten i jorden bedre, og for å hindre ugress.

Pass også på for brunskogsneglene, så følg opp sarte nye skudd slik at de ikke øyeblikkelig blir spist av grådige snegler! Hos meg spiste de en stor valmuesøster over natten da jeg vannet grundig her forleden. Æsj! Dødt plantemateriale er yndlingsgjemmestedet til sneglene, slik at det er lurt å fjerne det fra bedene/grønnsaksengen.

Har du lavendel, og de fortsatt ikke er visnet, kan du klippe av blomster og henge opp for tørking.

Ikke glem å passe på at staudene har god støtte i bøyler og oppbinding. Kraftig vind og plutselig regn kan få større stauder til å velte og se veldig uryddige ut.

Plukk av visne blomster hvis du ikke vil ha frø.

valmuehoder august_

Jeg klipper av noen valmuefrøhoder som står i en glassbolle til neste vår. Da drysser jeg de bittesmå frøene ut i hagen.

Ettårige:

Bind opp eventuelle blomstererter og andre klatrende ettårige. Støtt opp andre ettårige som ringblomster, cosmos, nigella osv. Fjern visne blomsterhoder for å stimulere til nye blomster, vann gjerne ved tørke, og de kan også få litt plantenæring så lenge de ikke står tett opptil roser eller andre flerårige.

Toårige planter som busknellik, stokkrose, stemor o.l som du sådde i midten av juni, juli, kan du nå plante ut i en pallekrage slik at de får mere næring og plass. Eventuelt kan du plante de direkte ut på voksestedet om du har veldig god kontroll og er flink til å merke nye planter.

Skal du samle frø av noen må du selvfølgelig la frøhodet være. Frøhodene blir moden i slutten av juli, starten av august. Høst frøene på en tørr, solrik dag, ved å lirke frøhodet inn  i en papirpose. Merk frøene med navn og lagre de tørt og kjølig.

Bærbusker:

Jorbærsesongen er stort sett over, men er du så heldig at du fortsatt har fine bær, pass opp for gråskimmel slik at det ikke smitter over på friske bær.  Hold åkeren så ugressfri som mulig slik at det er god luftsirkulasjon. Legg gjerne halm rundt plantene for å beskytte mot jordsprut og for å holde ugresset nede.

Fjern alle jordbærutløpere du ikke vil ta vare på. I så fall legger du en stein på stilken til utløperen, og skyver litt jord rundt selve planten. Vann hvis det er tørt. Ikke gjødsle.  Legg over nett hvis fuglene er intense.

Bind opp bringebærskudd og bjørnebærskudd. De vil bære frukt neste år.

Se disse linkene om det er noe du har glemt.. Bringebæråkeren må også ryddes nå.  Solbær- og ripsbær-buskene dine kan også beskjæres nå,  vårstell i jorbæråkeren .

Hold ugresset nede rundt alle bærbuskene. Ugress tar fuktighet, næring og øker faren for sykdom og sopp. Også her er det beste du kan gjøre er å mulche med kompost eller tilsvarende i et tykt lag rundt røttene. Vann grundig før du mulcher.

Grønnsakåker:

Pass opp for snegler på salaten.  Poteter og løk kan kan du sikkert delvis høste. Jeg høster nå både hvitløk og løk, til daglig bruk. Ikke de store mengdene, men frisk løk er utrolig godt i salaten, særlig den røde. Vann potetene grundig en gang i uken for å øke avlingen, om du ikke har høstet de allerede.

Plukksalat kan du fortsatt  “breiså” ute. Plukksalat synes jeg er et langt bedre alternativ enn hodesalat i hagen. Plukksalatblader kan du plukke over et langt tidsrom, fremfor at en hel del salathoder går i komposten siden du ikke får spist opp alle salathodene som blir ferdig over et relativt kort tidsrom. Hvis du liker hodesalat best, sørg for å så de tett slik at du kan tynne radene ved å plukke ut noen blader til maten din underveis.

Bønner bør også vannes. Litt oppløst kalk i vannet, skal visstnok øke blomstersettingen, uten at jeg helt ser nødvendigheten. Jeg har åtte “Blauhilde” bønneplanter, og fra nå og utover gir de mer enn nok bønner.

Agryl over rotgrønnsaker som gulrot og pastinakk er fornuftig for å unngå gulrotflue. Dill og persille kan også bli angrepet av den.

Augustgarden_1_

Rødløk smaker litt søtere enn gul løk, og jeg synes den er superfrisk i salater, eller grillet på grillen. Jeg planter ofte et par rader med doble løk, slik at jeg kan høste den ene i løpet av sommeren. Når gresset har lagt seg over på den ene siden slik som her, er egentlig løken høsteklar.

Frukttrær:

Du kan fortsatt fjerne skadede og sykdomsbefengte grener. Fjern skudd som kommer langt ned og direkte på stammene.

Vann grundig om det kommer en tørr periode. Kort inn eller fjern grønne skudd.

Busker:

Fjern eldre greiner, greiner som er i veien, utoverliggende eller greiner med skader og sykdom. Om busken er mere enn tre- fire år og godt etablert, kan du ta et par ev de eldste greinene helt nede ved bakken. Da slipper du lys og luft inn i busken igjen og stimulerer setting av nyskudd.

Mulch med kompost rundt røttene for å holde ugresset nede, tilføre næring og holde på fuktighet rundt planten.

Rhododendronbusker kan med fordel blir ryddet for frøhoder og visne blomster hvis ikke dette allerede er gjort.

Har du ikke en sommerfuglbusk bør du løpe å kjøpe en nå. Dette er siste sjanse! De er lite herdige, så sett den gjerne i en krukke. Den tåler tørke bedre enn mange andre busker og planter som vi setter i potte. Plasser potten på terrassen din eller i næreheten av et oppholdssted i hagen. Da har du sommerfugler flaksende over alt når busken blomstrer.

Hekker er det fint at du klipper tilbake slik at de tar seg ut på sitt beste. Det hjelper hagen til å se ryddig ut.

Bøkehekken blir klippet_

Bøkehekken blir klippet. Jeg bruker hekksaks på denne, selv om du gjerne må bruke beskjæringssaks for å unngå at de store bladene blir delt på en stygg måte.

Buxbom augustgarden_

De store nokså gamle Buxbombuskene blir også stusset slik at formen blir strammere.

Trær:

Trær plantet denne sesongen og den forrige trenger vann og solid oppbinding slik at du ikke rykker løs de lyse nye syltynne røttene som har startet å etablere seg.

Krukker og containere:

En hyttekrukke med lavendel sprer virkelig glede med sin duftende tilstedeværelse.  Ikke glem at planter i krukker trenger langt mere vann enn de som står med tærne i bakken.  Hvordan du planter i krukker kan du se her. Det er svært viktig at du vanner de nesten daglig siden de ikke kan finne veldig mye vann selv.

Krukker augusthagen_

Krukkene må vannes ofte i tørre perioder. Oftere og mere vann enn du muligens tror.

Løk-og knollplanter

Pass opp for liljebillene, de er røde og lette å skvisje.  Ikke klipp ned blader og gress fra løken, men la det visne ned naturlig. Det er løkens måte å samle næring til neste år på. Fjern avblomstrede blomsterstander. Det vil gjøre at de får lagret mere næring til neste års blomsterproduksjon.

Sommerblomstrende løk og knollplanter som georginer, gladiolus og canna trenger også oppbinding og eventuelt vann ved lange tørkeperioder. Fjern visne blomsterstander. De må nå få litt ekstra oppmerksomhet slik at de virkelig får skinne så mye som de fortjener nå på ettersommeren.

Det er også tiden for å finne nye spennende blomsterløk som kan plantes i slutten av måneden.

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.