Menu
ettarige sommerblomster20_
Annuals / Seeds and propagation / Spring

ETTÅRIGE SOMMERBLOMSTER SOM KAN SÅES DIREKTE PÅ VOKSEPLASSEN

Dette er et utvalg av de mest vanlige ettårige sommerblomstene som du kan så på vokseplassen. Eller du kan gi de en kort forkultivering inne for å gi de en god og sneglefri start.

Det vil si at du sår de inne i slutten av april, starten av mai, og plasserer de på vokseplassen når fare for frost er over, og jordtemperaturen der du bor har steget litt.

Eller du venter til det er varmt nok i jorden slik at du kan så sommeblomstene direkte på vokseplassen i midten, slutten av mai. Men pass på slik at snegler og fugler ikke spiser spirer og frø!

Handelsnavn Latinsk navn Såtid Kort beskrivelse
Blomkarse Tropaeolum Såes på voksestedet eller gies en kort forkultivering Klatrende, krypende, egnet for ampler og krukker hvis de vannes regelmessig. Finnes også mange dvergvarianter. Svært dekorativ og anvendelig. Gult, mot rustrød, flerfargede blomster, enkle og fylte. Kanariblomkarse en arti variant. (Tropaleum perigrinum). Næringsrik jord med sol.
Erteblomster Lathyrus odoratus Såes på voksestedet eller gies en kort forkultivering Klatrende med klaser av duftende blomster i alle pastellfarger. En av de beste snittblomstene. Liker ikke rotforstyrrelser, så plant hele jordklumpen ut hvis forkultivering.Trenger oppbinding. Trives solrikt. Utplanting av erteblomster kan du se her.
Cosmos, Pyntekorg Cosmos bipinnatus Gies en kort forkultivering Flott, grenet sommerblomst som egner seg i samplantinger med stauder som eks. peoner. Hvit, rosa, røde, finnes i flere høyder. Fjern fortløpende visne blomster for å øke blomstringen.. Bra til snitt. Trives solrikt og med varm jord.
Ringblomst Calendula officinalis Såes på voksestedet eller gies en kort forkultivering Kanskje den enkleste sommerblomsten å få til. Fantastisk flott! Svært hardfør. Finnes nå i allverdenes gule, orange, rød sjatteringer. Flott snittblomst. Trives aller best solrikt, med god jord.
Solsikker Helianthus annus Såes på voksestedet eller gies en kort forkultivering Finnes i utallige varianter, fra svært høye til lave. Enkle blomster på lange stilker, eller blomster i klase. Gul, lime, rød, enkle og fylte blomster. Kan tjene på en kort forkultivering på utsatte steder. Må bindes opp. Egentlig glad i varme. Lun vokseplass med mye sol er en fordel.
Valmuer Papaver roehas, P. somniferum Såes på voksestedet eller gies en kort forkultivering Selvsår seg lett, vakre blomster i farger fra hvitt til mørk rødt, lilla. tette fylte, eller enkle blomster. Mange varianter. Flotte frøkapsler som egner seg til tørking. Næringsrik jord og helst solrikt.
Silkedodre Alyssum maritima Såes på voksestedet eller gies en kort forkultivering Svært hardfør, Mange lave sorter som egner seg i stenpartier. Hvit, lilla-rosa. Solrikt og tørt voksested.
Kornblomst Centaurea cyanus Såes på voksestedet eller gies en kort forkultivering Litt strantete i veksten, så trenger støtte eller oppbinding. Flott til snitt. Nydelige blå blomster, finnes også i lilla- toner. Solrikt og næringsrik jord.
Klarkia Clarkia elegans Gies en kort forkultivering En veldig hardfør og vakker sommerblomst som “alle” har glemt.Flott til snitt, men må settes i vann umiddelbart. Lilla, rosa, hvit. Litt sjaskete i veksten. Solrikt voksested, kan trenge noe oppbinding.
Kaliforniavalmue Eschscholtzia californica Såes på voksestedet eller gies en kort forkultivering En søt liten valmue i ubeskrivelig varme orange, gule, rød-farger. Mye sol gir bedre blomstring
Rødlin Linum grandiflorum Såes på voksestedet eller gies en kort forkultivering Vakkert, finslig bladverk og jevnt med blomster. God “fyllplante”. Finnes i hvitt og blått også. Trives med mye sol.
Jomfruen i det grønne Nigella damascena Såes på voksestedet eller gies en kort forkultivering Lekker blondeaktig, med dekorative frøkapsler. Nydelige blomster i himmelblått med sort midt. Solrikt og god jord.
Ettarige sommerplanter20_

Valmuer sådd direkte på vokseplassen.

Ettarige sommerplanter21_

Lilla kornblomster. Som du ser så vokser de uryddig, men de er flotte snittblomster!

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.