Menu
Butterfly winter24_
Beneficial insects / winter

HVA GJØR SOMMERFUGLENE OM VINTEREN?

Sommerfuglene tilbringer vinteren på flere måter, som larver, pupper egg og som voksne sommerfugler. De aller fleste i dvale. Dagpåfugløye, neslesommerfugl og sitronsommerfugl overvintrer som voksne individer.

Dvs at de finner en stille krok som i et skjul, bod, garasje, vedstabel, eller en fold i en hyttegardin. Hvis du finner en sommerfugl i dvale, la den være mest mulig i fred. Alternativt, putt den i en pappeske med lokk, lag noen hull og en glipe som sommerfuglen kan krype igjennom når våren kommer i mars, april. Sett esken kjølig, uten direkte sol.

Dagsommerfuglene er sterkt knyttet opp mot kulturlandskapet, og ville blomsterenger.

Noen av sommerfuglene legger kun egg på spesielle ville vekster som vokser i blomsterengene. Dagpåfugløye legger kun egg på brennesle.

Rødflekket perlemorvinge20_

Rødflekket perlemorvinge. Pearl-bordered Fritillary.

Dagpåfugløye21_

Dagpåfugløye. Peacock butterfly.

WHAT ARE THE BUTTERFLIES DOING IN THE WINTER?

The butterflies spend the winter hibernating in several ways, as larvae, pupae and eggs like adults butterflies. Peacock Butterfly, Small Tortoiseshell and Lemon butterflies overwinter as adults.

This means that they find a quiet corner in a shelter, shed, garage, woodpile, or a fold in a cabin curtain. If you find a butterfly who hibernates, leave it alone.  Alternatively, put it in a cardboard box with a lid, make some holes and gaps as the butterfly can crawl through when spring arrives in March, April. Store the box in a cool place, out of direct sunlight.

Butterflies are strongly linked to the cultural landscape, and wildflower meadows. Some of the butterflies are laying eggs only on special wild plants. The Peacock Butterfly exclusively lay eggs on nettles.

2 Comments

 • Hennika Lillo-Stenberg
  December 11, 2020 at 10:46

  Hei!
  Takk for artikkelen! Jeg fant en sitronsommerfugl hos meg for en uke siden nå, og den har oppholdt seg i vinduskarmen i en uke. Fant en pappeske til den nå, lagde flere hull på toppen og en åpning. Jeg satte den i vinduskarmen på soverommet, ettersom det er det kaldeste stedet i leiligheten fordi det trekker fra vinduene og jeg har ikke på varme der.

  Det er mellom 3-2-1 grader ute, kan jeg sette den ut, eller blir det for kaldt?
  Det kan jo komme direkte sollys på den nå, men den er jo i en eske.

  Mvh,

  Hennika

  Reply
 • publicpollen
  December 13, 2020 at 11:25

  Hei Hennika!

  Så kjempesnilt at du tenker seriøst på sommerfuglene! Jeg blir i godt humør av at noen er greie med alle de må rare krekene som de fleste tar som en selvfølge!

  Jeg tror du egentlig gjør det absolutt beste du kan for sitronsommerfuglen. Er det noen mulighet for å skygge enda mere for solskinn så gjør gjerne det. Selv om den ligger i esken, så varmer solen opp esken og sommerfuglen kan våkne på helt feil tidspunkt av året. Skygge litt ekstra med en kartongbit mellom esken og vinduet kanskje? Eller bare sette esken i en hylle ute av solen?

  Direkte utendørs i en eske i desember tror jeg blir for kaldt.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.