Menu
forvelle20_
Food / Vegetables

FORVELLING AV GRØNNSAKER

I juli greier vi som regel å “spise unna”  alle bærene og grønnsakene fra hagen. Men nå i midten av august er det helt umulig. Spesielt aspargesbønner og sukkererter gir altfor stor avling nå til at vi greier å spise alt direkte.

Men det er veldig viktig å høste jevnt, slik at nye blomster dannes og videre avling for en liten periode sikres. Du kan selvsagt være ekstremt samvittighetsfull, og så nye erter og bønner med en ukes mellomrom utover sommeren (det er forsent nå!), slik at innhøstningsperioden ikke blir så intens, men så var det tid og planlegging da..

Jeg fryser aspargesbønner og sukkererter etter en rask forvelling. Da kan jeg bare ta de opp fra fryseren, og putte de rett i grønnsaksuppen. Eller jeg damper de i litt smør og krydder i et par minutter til de er gjennomvarme. Det fine med disse grønnskaene er at de trenger ikke opptines i særlig grad før bruk.

Slik forveller jeg erter og aspargesbønner:
  • Strengler skolmene hvis nødvendig
  • Skyller de i saltet vann for å fjerne småkryp og snask
  • Koker opp en stor kasserolle med vann
  • Legger en “passe” del ned i det sydende vannet i 1-2 min
  • Løfter grønnsakene opp og legger de i isvann i ca like lang tid.
  • Siler av vannet, avkjøler skolmene
  • Legger de i egnet fryseemballasje med så lite luft i pakken som mulig.
  • Fryses så raskt som mulig.
Forvelle21_

Aspargesbønner. De smaker jo aller best hvis du damper de umiddelbart, med smør og litt salt.

Aspargesbønner "Blauhilde"Forvelle22_

Aspargesbønner “Blauhilde”

Sukkererter, "Shiraz"Forvelle23_

Sukkererter, “Shiraz”. Veldig gode, men de blir seige i skolmene hvis de får utvikle erter.

Forvelle24_

Sukkererter er lekre blandet i fargene også. Både lilla erter og aspargesbønner blir grønne ved koking eller forvelling.

Sukkerertene "Shiraz" Forvelle25_

Sukkerertene “Shiraz” i hagen i år.

Forvelle26_

De har dekorative blomster også.

Brytsukkererten "Cascadia".Forvelle27_

Brytsukkererten “Cascadia”. Også fra hagen i år.

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    %d bloggers like this: