Menu
Klipp av hekk29_
Shrubs and hedges / Training and pruning

KLIPPING AV LØVFELLENDE HEKK

Mange klipper hekken sin feil. Også de som profesjonelt skal stelle hekker i det offentlige rom har ikke alltid den viktigste regelen på plass:

Hekken skal være smalest oppe og bredest nede.

Dette gjør at hekken slipper inn mest mulig lys til midten av den slik at hekken kan sette nye skudd, og for å gjøre hekken minst mulig utsatt for snøbrekk. Klippede hekker kan beskjæres i høyde og bredde fra starten av, slik at du får mest mulig grener både fra basis og fra grener fra stammen.

Rundt huset hjemme i Oslo har vi en spireahekk som sikkert har stått der i femti år. Den ligger ikke på min topp tyve-liste over mest ønskede hekker engang, men det vil være en enorm jobb og erstatte den, slik at både den og lindehekken får stå.

Her er spireahekken før klipping20_

Her er spireahekken før klipping.

Her er den klippet21_

Her er den klippet.

SKABBEKLIPP HEKK22_

Selv om hekken de første to ukene ser litt skabbete ut, klipper vi den litt ekstra inn i toppen. Den blir naturlig vid i veksten, og breier seg veldig ut. Når vi da klipper den såpass inn, står hekken igjen uten blader på enkelte plasser. Nye skudd kommer i løpet av ca. 14 dager.

Klipp av hekk24_

Den treer seg og grener seg veldig i “toppsjiktet” hvor den blir mye klippet.

Klipp av hekk25_

Noen av de groveste “knutene” klipper jeg ut i litt variert avstand fra bakken for å tvinge frem nye skudd lengre ned i hekken.

Klipp av hekk26_

Her er lindehekken langs grusveien opp mot huset. Den klippet vi kraftig ned tidlig i vår. Nå trenger den en korreksjonsklipp.

Klipp av hekk27_

All klipping av grønt i hagen får den raskt til å fremstå som mere velstelt enn den er.

Klipp av hekk211_

Enkel, skjematisk skisse over hvordan du skal klippe hekken din. Denne skissen gjelder for de aller fleste hekktyper, både eviggrønne og løvfellende.

2 Comments

 • Lakrisbloggen
  July 4, 2013 at 14:40

  Jeg vet at du sikkert ikke vil høre det; men dette visste jeg faktisk ikke! Jeg så noen bilder av hvitløksblomster, de var kjempefine! Håper du har satt ned masse hvitløk.

  Reply
 • Jan Sunde
  July 18, 2019 at 13:47

  Hei veldig flotte nettsider!
  Dessverre er det flere av bildene som ikke vises, sånn som f.eks. på denne sida. Det er kun ingressbildet øverst som er synlig for meg. Er det noe galt, eller er det begrenset på noen måte ? Det kan virke som det er noe med permissions hos WordPress. Med vennlig hilsen Jan

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.