Menu
frossen lavendel20_
Herbs

STELL AV LAVENDEL

Vinteren 2012-13 var en lang og hard vinter med lite snødekke mange steder.

Kombiner det med dyp tele og uttørkende vind og en forræderisk lokkende vårsol før frosten er ute av bakken.

Da har du oppskriften på uttørkede døde roser, gule eviggrønne, inntørkede sarte trær og en mengde marginale planter som ikke greier seg.

Hos meg klarte lavendelen i sydveggen seg utmerket, mens lavendelen som stod langs det store staudebedet dvs. frittstående, døde for fote. Men det er ikke lett å vurdere om de kommer sent og strever litt, eller om de er virkelig helt døde.

Jeg snakker ikke om fransk lavendel, som jeg kun overvintrer innendørs, men standard blålilla Lavandula angustifolia.

frossen lavendel21_

Denne lavandelen er helt død. Den har stått veldig beskyttet for vind, men telen gikk sent der siden det er skygge lenge grunnet den lille furuen.

frossen lavendel22_

Denne lavendelen er helt død. Den har stått veldig beskyttet for vind, men telen gikk sent der siden det er skygge lenge grunnet den lille furuen.

Frossen lavendel23_

Her er det ikke så dødt som jeg trodde. Det er skudd fra brun ved. (Selv om det i mange bøker står at lavendel ikke skyter fra brun ved).

Frossen lavendel24_

Her er det skudd. Jeg kan dra forsiktig i noen av de brune grenene, og de kommer lett opp, de som sitter godt fast, skjærer jeg litt tilbake og venter litt til..

Frossen lavendel25_

Ved sydveggen har lavendeltuene overvintret i fire år uten noen form for dekke.

Frossen lavendel26_

De nektarsamlende insektene er glade i lavendel de også.

Fransk lavendel (Lavandula stoechas)27_

Fransk lavendel (Lavandula stoechas), er generelt sett ikke vinterherdig i Norge.

6 Comments

 • anne kari
  June 10, 2013 at 19:09

  Veldig fin artikkel. Jeg hadde jo så masse lavendel i den gamle hagen. De greide seg, men det var også ofte mye som døde. Men det store spørsmål for meg var om de skulle klippes eller ikke. Nå snakker jeg ikke om det som var dødt. Når man ikke klippet ble plantene veldig tykke, knudrete og treaktige – og vanskeligere å klippe neste år.
  Men å, så deilig den dufter :)

  Reply
  • publicpollen
   June 10, 2013 at 22:43

   Ja, klipping er litt ekkelt på lavendelen. Leser du engelske hagebøker, så kan du stort sett klippe de ned litt etter blomstring samme høst. Slik at du lettere beholder fasongen. Leser du de mere jordnære, skandinaviske, så fjerner du bare blomsterstilkene om høsten. Dette for å gi litt beskyttelse for vinterværet. Deretter klipper du ned noe mere på våren. I alt jeg har lest så står det at du ikke skal klippe ned til brun ved. Da bryter ikke lavendelen. Dvs tenker jeg, at du kun klipper i det som vokste foregående år. Ikke mer. Men på noen av plantene som var hardt frosset tilbake i år brøt vitterlig lavendelen nye skudd fra to år gammel ved. Jeg tror allikevel en skal være forsiktig med klippingen, og heller bytte ut plantene etter noen år om de blir litt strantne og ulenkelige.
   Men som du sier, de dufter fantastisk og har en lang blomstringsperiode.

   Hilsen Hanne

   Reply
 • Lakrisbloggen
  June 12, 2013 at 15:28

  Jeg håper du også lager noen lavendelpannekaker? Jeg fant disse stemorspannekakene – helt fascinert! http://www.gratefulprayerthankfulheart.com/2013/06/pansy-crepes-with-sweetened-cream-cheese.html

  Reply
  • publicpollen
   June 12, 2013 at 19:18

   Joa, Tora. De var forsåvidt lekre, men..

   Reply
 • Laila Holmen
  June 14, 2013 at 14:05

  Jeg hadde en lavendel (med grå-grønne blad) i potte på vårt “fristed” på Stadt i fjor. Klippet av visne blomster etterhvert og den holdt seg nydelig hele sommeren. Lot den stå igjen da vi reiste hjem.
  I løpet av vinteren har det vært opptil 13 kuldegrader over flere dager, men da vi kom på stedet i vår, var den grønn og flott! Den har ikke hatt verken dekke eller noen beskyttelse. Fjernet noen brune blad fra nederste del. Den kommer som vanlig med nye flotte skudd. Tøffing!
  Laila

  Reply
  • publicpollen
   June 14, 2013 at 14:28

   Oi! Det helt utrolig! Det er noe flott over at vi blir så glad over levende liv. Det blir egentlig nesten som en personlig seier. Mulig at det at den stod i potte, reddet den? Selv om det var kaldt, så tinte sikkert potten opp lenge før telen i jorden forsvant. Og tørkesterke er jo forsåvidt lavendelen, bare ikke plantene har blitt drevet så hardt frem under oppveksten. Du får bare fylle på med lavendel i frostsikre potter! :-)

   God sommer!

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.