Menu
Forsommergjoedsling4_
Compost and Fertilization

FORSOMMERGJØDSLING AV HAGEN

Gjødsling av hage og krukker er et stort og komplisert tema. Og nå er innspurten på gjødslingen av alle overvintrende planter og trær.

Jeg gjødsler aldri annet enn planter i potter (gir gjerne granulert langtidsvirkende krukkegjødsel) etter juni. Du kan helt sikkert gjødsle senere, men jeg synes det er en grei huskeregel. Årsaken til at jeg unngår gjødsling etter juni er for å unngå for mye grøntvekst utover sommeren som ikke får tid til å avmodne og vede seg før frost og vinter. Kalium hjelper til med avmodning og gjør planten mere resistent mot tørke.

Her er de tre viktigste typene næringsstoffer som plantene trenger:

-Nitrogen (N), er involvert i alle prosesser i planten, og er en del av klorofyll-molekylet som gir planten grønnfargen og bidrar til fotosyntesen. Vil du ha kraftig grøntvekst er nitrogen veldig viktig. Hvis plantene dine mangler nitrogen blir bladene gulskjoldete. Mye Nitrogen finner du bla a i gjødseltyper som hønsegjødsel, fullgjødsel og i kalksaltpeter.

-Fosfor (P), forflytter energi rundt i planten, og behøves for å utvikle sterke røtter og blomstring. Fosfor må helst arbeides inn i jorden da den opptaes langsomt i jorden. I bla.a fullgjødsel og benmel er det fosfor.

-Kalium (K), på engelsk og fransk fortsatt kalt potassium eller potash. Viktig for å aktivere enzymer i plantecellene, regulerer hvordan vann og næringsstoffer transporteres i plante cellene og er viktig for rotutviklingen. Hos en del plantesorter øker det også fruktsetting. Finnes bl.a. i fullgjødsel og som egen spesialgjødsel i det som heter Superba/ Kristalon (flere typer) fra Yara. Forhandles av Felleskjøpet.

Husdyrgjødsel er flott å supplere med senhøstes, hvor du spar den lett inn i jordoverflaten. Det hjelper på jordstrukturen, øker jordens evne til å holde på vann, og tilfører nyttige mikroorganismer og selvsagt øker næringsinnholdet.

Det er lurt å holde det relativt rent for ugrasvekst under bærbusker og frukttrær. Forsøk har vist at det øker avling og trivsel på nytteplantene.

Her strør jeg en type kaliumgjødsel under busken.

Etter at kaliumgjødselen er ferdig spredt under busken, roter jeg den ned i jorden, og vanner. Dette for å unngå sviskader på bladene ved gjødselsøl.

Spesielt tomatplanter har godt av litt ekstra kaliumgjødsel.

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.