Menu
Shrubs and hedges

BUKSBOM, BUXUS

Som barn var min søster og jeg med våre foreldre til en stor park utenfor Hannover som heter “Herrenhausen”.

Parken er laget i barokk stil. Det kan veldig, veldig kort forklares med at det er symmetri, svulmende former og voldsomme bevegelser i formene. Planter og trær er underkastet mennesket og formet hardt. Herrenhausen er og var et helt fantastisk parkanlegg. Det som fasinerte meg mest som åtteåring var de enorme, kjempegamle buksbomene som var formklippet i allverdens former og fasonger. Spesielt husker jeg alle de fantastisk formede dyrene. Etter det besøket har jeg alltid elsket Buksbom.

Buxus sempervirens er en svaktvoksende eviggrønn busk med små runde blader. Den vokser sent (men ikke så sent som du tror), og den kan bli flere hundre år gammel. Den kan brukes som lave hekker, som formklippede busker og selvsagt frittvoksende hvor du bare klipper av “utstikkere”.

De greier seg iallefall fint til Trondheim, selv om større busker der gjerne kan beskyttes mot vårsolen. Det beste med buksbom er at du kan dytte det inn nesten hvor som helst, og avhengig av om du klipper den eller hvordan du klipper den så kan den avpasses omgivelsene. Skal du freshe opp hagen kjapt, trenger du bare å klippe buksbomen, så fremstår hele området rundt strammere og ryddigere.

Buksbom trives i all slags jord, den er tørkesterk og hardfør. Naturligvis så vokser den sterkere om du blander inn noe frisk kompost, eller annen jord for å forbedre jorden før planting. Den liker dårligst vedvarende vind og intens sol selv om jeg har busker som overlever fint på nettopp slike steder også.

De siste årene har det vært flere angrep av såkalt “Box-Blight”, bladene blir gul-hvite og deretter dør planten gradvis.

Selv om det kan oppleves som dramatisk så mener jeg at en ikke skal unngå buksbom bare på det grunnlaget. Jeg har Buxbom i beggene hagene, kjøpt og dyrket fra egne stiklinger over en femtenårs periode, og det har gått bra ennå. Bank i bordet.. Sørg bare for å ikke gjødsle for hardt, og pass på at det er luftsirkulasjon rundt plantene dine.

Buksbomene på Orust. De største var der da vi kjøpte hytta.

Buksbomene på Orust. De største var der da vi kjøpte hytta.

Denne lille hekken avgrenser og strammer opp avslutningen på bedet.

Denne lille hekken avgrenser og strammer opp avslutningen på bedet.

De avslutter den gamle betongtrappen og myker den litt opp.

De avslutter den gamle betongtrappen og myker den litt opp.

Denne buksbomen får vokse mere fritt. Da blir den mere fluffy og mild.

Denne buksbomen får vokse mere fritt. Da blir den mere fluffy og mild.

I fjor lå denne malurtslektingen (Artemisia ludoviciana) ut over buksbomen. Håper den klarer å komme seg igjen. det er skudd lenger inn på stammen.

I fjor lå denne malurtslektingen (Artemisia ludoviciana), ut over denne buksbomen. Håper den klarer å komme seg igjen. Det er skudd lenger inn på stammen. 

Her i det hvite, stille bedet.

Her i det hvite, stille bedet.

3 Comments

 • Bille på Skyggebalkongen
  June 22, 2013 at 09:45

  Når du tar stiklinger, overvintrer du dem inne eller i drivhus? Jeg vil prøve, men har ikke drivhus, men har både råkjeller og vinterkalde rom inne.

  Den aller første planten jeg plantet i feriehagen, var nettopp en liten buksbom. Nordvendt voksested, midt i den mest utsatte vindsjakten – jeg visst jo ikke bedre. Men dessto større er gleden over at den faktisk har greid seg helt fint, Ikke prangende flott, men litt mer enn helt grei :) Den er nok vesentlig tøffere enn vi kanskje tror.

  God helg!

  Reply
  • publicpollen
   June 22, 2013 at 21:57

   Stiklinger tar jeg nå i juni. (Tenkte jeg skulle rote meg til å ta bilder av det i løpet av uken, når jeg faktisk gjør det). Du trenger ikke å ha drivhus for å ta stiklinger. Når jeg overvintret stiklingene ute, gravde jeg ned kassen, og til kanten, og la granbar oppå. Det var ikke noe dårligere tilslag enn vanlig. Har aldri hatt vinteroppvarmet drivhus usansett. Men, jeg skulle gjerne ha hatt noe undervarme de første to mnd. etter jeg har satt stiklinger. Det tror jeg øker overlevelsesgraden betydelig. Men, det har jeg ikke. Sett kassen med stiklingene på den varmeste, luneste plassen du har, ikke med for mye sol, og dekk de med hvit plast slik at solen ikke svir de.

   Lykke til!

   Hilsen Hanne

   Reply
   • Bille på Skyggebalkongen
    June 23, 2013 at 10:04

    Takker. Jeg har bare gjort halvhjertede forsøk før, som å sette 2-3 stiklinger i en krukke hvor det vokste noe annet fra før, for så å ikke huske hvilken krukke det var… nytt forsøk i år :)

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.