Menu
Newbie / Roses

SLIK PLANTER DU ROSER

Du lykkes iallefall ikke med roser om du ikke planter de riktig. De fleste roser er sarte, og ofte kan jeg se at det går en vei og det er mot undergangen. Dramatisk.

Jeg er utrolig glad i Austin roser. De er såkalte Engelske roser som er en krysning mellom eldre roser og moderne Floribunda og Hybrid Tea roser. De fleste dufter, og er litt “løse” i stilen, samtidig som de har flotte, store fylte eller halvfylte blomster. Ikke alltid de enkleste rosene å få til.

Slik planter du roser_1

Grav et stort og dypt hull at du kan sette potten med rosen nedi, og det fortsatt er noen (ca 10 cm) opp til kanten av hullet.

Slik planter du roser_2

Trekk/lirk rosen ut av potten ved å legge den vannrett. Forsiktig slik at du ikke ødelegger de sarte skuddene! Det hjelper hvis du klemmer/dunker litt forsiktig rundt på selve potten først.

Slik planter du roser_3

Fine, friske, hvite røtter har allerede trukket helt ned til bunnen av krukken.

Slik planter du roser_4

Sett roseplanten forsiktig ned i hullet, sørg for å forsøke og spre røttene, men vær forsiktig!

Slik planter du roser_5

Jeg bruker også litt “Root Grow” for sikkerhets skyld. Det er en slags sopp-organisme som hjelper planten å oppta vann og næring og etablere seg raskere på voksestedet.

Slik planter du roser_6

Podestedet er hvor den sarte rosen er podet (vokst sammen med) den mere herdige rotstammen. Podestedet må være ca 10 cm under jordoverflaten. Det kan du sjekke ved å sette en pinne på tvers av hullet du har gravd.

Slik planter du roser_7

Fyll halveis igjen med god kompostjord eller som her, kugjødselkompost.

Slik planter du roser_8

Vanner, deretter fyller jeg opp med jord/kompost til jordoverflaten.

Slik planter du roser_9

Jeg har ferdigblandet blodmel og beinmel som jeg også drysser i rundt rosen. men først etter at selve røttene er dekket av kugjødselkompost.

Slik planter du roser_10

Klapper jorden forsiktig rundt roseplanten og vanner igjen slik at jeg er sikker på at jorden blir skylt godt rundt roserøttene. NB: jeg har ikke beskåret rosen. Det er fordi den har akkurat startet årsveksten sin, og det er ikke noe å fjerne fra denne planten.

1 Comment

  • I hagen ved skauen
    May 11, 2013 at 23:46

    Jeg har akkurat kjøpt roser, men ikke satt dem enda – så takk for dette innlegget!

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.