Menu
Buddleia davidii 'Black Knight'
Beneficial insects / Shrubs and hedges / Training and pruning

BESKJÆRING OG STELL AV SOMMERFUGLBUSK

Sommerfuglbusken er svært lite vinterherdig, og egner seg egentlig kun for sone 1 og 2 i Norge. Den fryser som oftest kraftig tilbake.

Her i Oslo frøs en flott og kraftig og ti år gammel busk vekk for meg vinteren 2011. Men allikevel har jeg plantet en ny.

På Gåre i Sverige har jeg tre busker. Det gjenstår og se om de har overlevd vinteren. Det var grønt inne i grenen når jeg klippet de nå i helgen, men det er ingen vits i å glede seg for tidlig. Nå har jeg fått frem poenget mitt. På Østlandet er denne busken et marginalprosjekt. (Den har til og med en strantete vekst!)

Så hvorfor maser jeg om denne busken? Jo, fordi den i motsetning til de fleste (alle?) hudkremer faktisk holder det den lover.

Sommerfugler elsker den, bier, humler og rare biller elsker den, jeg elsker den fordi at hvis du er så heldig at du kan ha den ved sitteplassen din har du underholdning i timesvis. Det flagrer, vrimler og surrer sommerfugler rundt de nikkende, vakre lange blomsterklasene.

Sommerfuglbusk Buddleja davidii Lilla, blå,   hvite eller mørkrøde blomstrer fra juli til frosten. Svært attraktiv for   sommerfugler. Lite   vinterherdig busk som fryser kraftig tilbake, beskjæres kun etter at faren  for frost er overstått. Bør også beskjæres kraftig for å få mest mulig  blomster og penere vekst
Slik ser sommerfuglbusken "Dark Knight" ut nå i starten av mai.

Slik ser sommerfuglbusken “Dark Knight” ut nå i starten av mai.

Etter min brutale beskjæring ser den slik ut. det er ikke nødvendig å beskjære den så hardt, men siden den som oftest uansett fryser hardt tilbake, og den står i kanten av rosebedet, er det slik det blir. De bryter lett med nye skudd, både fra roten og de gjenstående stammene.

Etter min brutale beskjæring ser den slik ut. Det er ikke nødvendig å beskjære den så hardt, men siden den som oftest uansett fryser hardt tilbake, og den står i kanten av rosebedet, er det slik det blir. De bryter lett med nye skudd, både fra roten og de gjenstående stammene.

Dette er busken på sommeren "Black Knight" er nok den minst hardføre av de tre typene jeg har.

Dette er busken på sommeren “Black Knight” er nok den minst hardføre av de tre typene jeg har.

Gullbasse som gnafser ivei!

Gullbasse som gnafser ivei!

Sommerfuglbusk fortjener navnet sitt!

Sommerfuglbusk fortjener navnet sitt!

7 Comments

 • Lakrisbloggen
  May 16, 2013 at 13:56

  Ja! den er kjempefin! Elsker alle insektene som virvler rundt den!

  Reply
 • Tuva Skotland
  May 19, 2013 at 20:44

  Hei,Plantet tre slike busker på sensommeren i fjor, på hagesenteret mente de at det var en ganske herdig busk.. Den har foreløpig ikke vist tegn på knopper og barken har løsnet litt fra stammene. Er det et veldig dårlig tegn tror du?

  mvh Tuva

  Reply
  • publicpollen
   May 19, 2013 at 22:05

   Hei Tuva!
   Jeg tror du skal ha litt is i magen ennå et par tre uker. Jeg har klippet mine helt ned. (Ca 25-30 cm over bakken alle sammen, men det gjør jeg ofte, siden sommerfuglbusker blomstrer på årsskudd). Har også tre busker. Barken er litt løst på et par av buskene. men jeg tror det er liv i allefall den ene. Siden jeg er litt utålmodig, så prirket jeg litt rundt stammen med fingeren, og da fant jeg et lite grønt skudd rett under jordskorpen.

   Men, selv om du over tid finner ut at buskene dine er døde, så kjøp deg en ny på hagesentrene. Plant den i nærheten av sitteplassen din i hagen, og nyt alle de søte insektene som besøker blomstene. Det koster like mye som to, tre øl på byen, det er så verdt det. :-) ! Men når det er sagt, så er det vel de mest ustabile buskene jeg har i hagen, iberegnet roser. Allikevel.. Ikke bli trist fordi de ikke kommer. Vanligvis så er det brillefint å plante ting på høsten. Jeg gjør det masse. Det er ofte salg på hagesentrene og vekstene får tid til å bygge røtte fremfor å bruke tid på grønn vekst som det må på våren. Dette har vært en forferdelig hard ettervinter.
   Klem fra Hanne

   Reply
 • Anne Kari
  May 21, 2013 at 18:23

  Jeg har hatt en sommerfuglbusk som har klart seg bra de fire årene jeg har hatt den. Nå er jeg litt usikker – jeg har solgt hus med hage og har ikke spurt de nye eierne. Men vinteren var usedvanlig hard. Hagen ligger vel i sone 2 – 3. Har bygd på samme eiendom og regner med at det er den samme klimasonen i det som skal bli min nye hage. Sommerfuglbusk skal jeg ha der også.

  Reply
 • Randi Horve
  March 15, 2021 at 04:12

  Jeg lurer på når på året ( våren) jeg kan klippe ned sommerfuglbusken ? Jeg bor i Stavanger og vi har hatt en kald vinter .. frost her i natt og , så tenker kanskje det er litt tidlig rnda? Eller hva ? Hilsen Randi

  Reply
  • publicpollen
   March 25, 2021 at 00:55

   Hei Randi!
   Beklager sent svar, men vi har akkurat flyttet tilbake fra Houston til Oslo igjen.
   Du kan beskjære tilbake sommerfuglbusken din så raskt som mulig etter den siste frosten. Sommerfuglbusk blomstrer på de nye skuddene som starter veksten sin nå i vår, så de tåler hard beskjæring på våren!
   Lykke til!

   Hilsen Hanne

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.