Menu
winter

TILDEKKING AV ROSER

I høst etter at den første frosten hadde kommet, og rosene hadde skjønt at nå er det vinter, la jeg en god haug med kugjødselkompost opp rundt stammen på rosene.

Det beskytter et stykke opp på stilken, og jeg er helt sikker på at podestedet (som forresten alltid skal graves ca. 10 cm under jorden) er enda bedre beskyttet enn vanlig. (Podestedet er der hvor den “fine rosen” er grodd inn på en tøffere, mer hardfør roserot. Dvs at podede roser egentlig består av to typer roserplanter: -en tøffere type rot som er mere robust med tanke på frost og sykdoms resistans, og en “sartere” del som er den rosen som gir vakre blomster).

Det er viktig at selv om alt over bakken fryser vekk av rosen, så kan det fortsatt spire fra den delen som har ligget trygt og lunt under jorden.

Nå i januar legger jeg litt granbar rundt rosene også. Litt for å lune opp for den kalde, uttørrende vintervinden, men også for å skygge for den skarpe, klare vårsolen som kan lokke frem altfor tidlige skudd og spirer som senere blir svidd vekk av frosten igjen. Strie kan gjøre samme nytten, bare det ikke blir tett og bløtt innunder der med liten sirkulasjon og dertil soppangrep.

Dekket opp rundt stammen på rosen med kugjødselkompost

Dekket opp rundt stammen på rosen med kugjødselkompost

Tildekking 1 jan 2013

Legger litt granbar i bed hvor jeg har løk også, for å hindre for tidlig spiring.

Tildekking 2 jan 2013

Granbar pakkes rundt stammen på “Queen of Sweden”. (Se bildet på toppen av samme rose).

 

1 Comment

  • HUSKELISTE FOR OKTOBER | publicpollen
    October 12, 2013 at 18:37

    […] snø- eller vindbrekkSå snart frosten har laget en liten skorpe på jorden, tømmer du minst en bøtte kugjødselkompost opp rundt stammene/stilkene på rosene dine. Det er noe jeg er helt sikker på at du ikke vil angre på […]

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.