Menu
Bulbs and tubers / Fall

HØSTSTELL AV GEORGINER

Jeg har fødselsdag i november, slik at da ungene var mindre ønsket jeg meg alltid at georginene skulle taes opp av jorden. Jeg tror at alle var fornøyde med det. Billig for ungene, og jeg slapp jobben. Men nå er de fleste av de voksne, og velger selvsagt å kjøpe seg ut av klisset og tidsbruken..

Jeg har vasket og tørket en juicekartong slik at den bare kan klippes opp til merkelapper slik at jeg vet hvilken knoll som har hvilken farge til neste år. Papiret på melke- og juicekartongene er vokset, slik at det tåler litt fuktighet uten å miste fasong og tekst.

Nå har frosten tatt løvet på georginene. Det er sort og trist. Jeg bruker en gaffel til å ta de opp med. Det skader knollene minst mulig. Jeg forsøker å gjøre det på en litt tørr høstdag, men det er ikke alltid man får det som man vil.

Jeg klipper løvet av til ca 10cm over knollene, renser med en pinne av det verste av jorden, fjerner eventuelle skadede knoller, og knytter på en merkelapp av vokset juicekartong, og legger de i en kasse.

For at de skal holde seg så godt som mulig gjennom vinteren, tømmer jeg en pose med vermiculite over røttene. Det er vulkansk leirskifer som en kan kjøpe på Plantasjen, Bauhaus eller lignende steder. Den har stor evne til å holde på fuktigheten, og begrenser visstnok soppangrep. Jeg har brukt dette før, med stort hell, og synes det holder georginerøttene i bedre kondisjon vinteren gjennom enn for eksempel sand eller sagflis som en også kan bruke.

Poenget er at georginerøttene skal oppbevares tørt, frøstfritt og kjølig, Det er ikke mange som kan presentere røttene for slike overvintringsfasiliteter, men en forsøker jo. Det er lurt å sjekke de minst en gang i måneden i løpet av vinteren slik at de ikke tørker ut eller råtner.

opptaging_georginer_5

 

(382)

4 Comments

 • Lakrisbloggen
  October 30, 2012 at 08:26

  Puh! Jammen bra du fikk dem opp før frosten kom! Mange fine tips her. Ha en fin dag!

  Reply
 • GEORGINER « public pollen
  March 19, 2013 at 19:29

  […] Jeg mistet ikke en plante! Jeg skrev et kort innlegg om hvordan jeg behandlet de før vinteren her: Høststell av georginer Jeg skal fortelle litt om hvordan jeg forbereder knollene til sommeren igjen, men det blir ikke […]

  Reply
 • GEORGINER | publicpollen
  September 24, 2013 at 10:47

  […] Jeg mistet ikke en plante! Jeg skrev et kort innlegg om hvordan jeg behandlet de før vinteren her: Høststell av georginer Jeg skal fortelle litt om hvordan jeg forbereder knollene til sommeren igjen, men det blir ikke […]

  Reply
 • HUSKELISTE FOR OKTOBER - publicpollen
  June 28, 2020 at 14:29

  […] som georginer, gladiolus og canna kan nå taes opp av jorden for å lagres inne til neste år. Her ser du hvordan du tar opp og lagrer georginene dine. I praksis er det på akkurat samme måten du går frem med canna og gladiolus […]

  Reply

Leave a Reply