Jeg bruker av og til ord som jeg skjønner at ikke alle har vokst opp med. Jeg skal forsøke å legge til ord fortløpende, så lettfattelig som mulig. Jeg vil jo så gjerne at dere skal lykkes med alt som gror!
Agrylduk

Agryl er egentlig et produsentmerke.  Er en lett, hvit halvtransparent fiberduk som vann trenger lett igjennom. Den er delvis isolerende, og kan redusere produksjonstiden på avlinger med 1-2 uker, og er veldig effektiv for å hindre angrep av flyvende insekter som feks. gulrotflua hvis den er brukt korrekt. Agrylduk finnes egentlig i flere tykkelser og kvaliteter.  Mange av dukene vi får kjøpt i detaljhandelen  revner lett og er av dårligere kvalitet enn den opprinnelige så vær oppmerksom..

Avmodne

Naturlig prosess i de fleste planter som avslutter vekstprosessene i planten og forbereder den på vinter og dvalesesong.

Ettårige

Brukes som oftest om sommerblomster og planter som vi sår på nytt hver vår, og som vokser, blomstrer, setter frø og dør på en sesong. (Eksempel på ettårige er blomkarse, fløyelsblomst, petunia, cosmos osv). Det kan finnes planter som vi beskriver som ettårige, men som ikke er vinterherdige i Scandinavia, og derfor bare dyrkes som ettårige. (Flere typer prydgress feks)

Fiberduk, anleggsduk

Må ikke blandes med Agrylduk, eller fiberduk som brukes som dekke over planter! Fiberduk  kan også være en tyngre type duk som brukes under anlegging av veier, filterer vann, stier og drensarbeider. Fiberduk er tettere og tyngre og legges imellom separerer jordmasser mot et finere lag. Den grovere typen fiberduk kan også legges ut som et ugresshindrende lag under bark siden den lett slipper igjennom vann men ikke ugress. Pass på at den blir dekket godt da mange av disse duktypene ikke er UV bestandig. 

Flerårige

Planter som vokser opp om våren, blomstrer, kan sette frø eller rotskudd, blader og stilker visner ned om høsten, men spirer igjen året etter. Kan også kalles stauder. (Eksempler på flerårige er peoner, knolliris, hosta, ryllik, astilbe osv).

Fosfor (P)

Forflytter energi rundt i planten, og behøves for å utvikle sterke røtter og blomstring. Fosfor må helst arbeides inn i jorden da den opptaes langsomt i jorden. I bla.a fullgjødsel og benmel er det fosfor.

Fotosyntese

Planten forbruker lys som den konverterer til sukker som videre blir energi for planten.

Frøblader

Frøet har spirt og den lille planten kalles en kimplante. De første bladene ligner ikke på plantens egentlige blader og vil visne  så snart de  “vanlige” bladene kommer. Det finnes enfrøbladet- og tofrøbladete planter. Se denne linken.

Husdyrgjødsel

Gjødsel fra ku, gris, høns eller hest. Hvis du får direkte fra et gårdsbruk, sjekk at ikke dyrene har vårt utsatt for store mengder medisiner. Gjødselen spaes lett inn i jordoverflaten. Det er fint om den er “ferdig brent”. Dvs at den har ligget i en haug, og råtnet ferdig såpass at den ikke svir plantene ved påføring. Det hjelper på jordstrukturen, øker jordens evne til å holde på vann, og tilfører nyttige mikroorganismer og selvsagt øker næringsinnholdet.

Kalium (K)

På engelsk og fransk fortsatt kalt potassium eller potash. Viktig for å aktivere enzymer i plantecellene, regulerer hvordan vann og næringsstoffer transporteres i plante cellene og er viktig for rotutviklingen. Hos en del plantesorter øker det også fruktsetting. Finnes bl.a. i fullgjødsel og som egen spesialgjødsel i det som heter Superba/ Kristalon (flere typer) fra Yara. Forhandles av Felleskjøpet. Hjelper til med avmodning av skudd før vinteren.

Mørkebehandling

For at feks tomater skal bære rikt og ha en tilfredsstillende vekst, trenger de 6-8t med mørke pr døgn. Mørket trenger planten for å absorbere karbondioksyd gjennom spesielle bladstrukturer of slippe oksygen ut i luften rundt. dette er en del av den totale fotosyntesen som foregår i planten.

 

Nitrogen (N)

Er involvert i alle prosesser i planten, og er en del av klorofyll-molekylet som gir planten grønnfargen og bidrar til fotosyntesen. Vil du ha kraftig grøntvekst er nitrogen veldig viktig. Hvis plantene dine mangler nitrogen blir bladene gulskjoldete. Mye Nitrogen finner du bla a i gjødseltyper som hønsegjødsel, fullgjødsel og i kalksaltpeter.

Podested, Podet

Roser, frukttrær og endel prydbusker blir oftet podet på grunnstamme. Grunnstammen kan være mere frostherdig, mere sykdomsresistent, mere saktevoksene (viktig for frukttrær i småhager) eller generelt mere robust enn planten som blir podet på. Poding utføres på mange måter, men grovt fortalt tar man en liten grein eller en knopp og får denne til å vokse fast på grunnstammen. Dvs at knoppen og grunnstammen har forskjellig arvemateriale, men vil allikevel vokse sammen.

Remonterende roser

Roser som blomstrer flere ganger på samme sesong. Mere eller mindre sammenhengende. Ofte er det en stor blomstring i starten på juli, deretter er det langt mindre blomster i noen uker, for så igjen komme med ennå et “flush” med blomster. Remonterende roser trenger å få fjernet de visne blomstene for å fortsette å gi blomster. Hvis ikke brukes energien til å utvikle frø isteden for nye blomster.

Stratifisering

Stratifisering av frø gjør du ved å etterligne den naturlige vinteren som bryter ned frøskallet og stimulerer frøet til å spire. Ofte kan du så frøet på vanlig måte, for deretter å sette det i kjøleskapet (ideelt ca +5 grader) i 4-6 uker. Noen frø skal til og med oppbevares i fryseren i en viss tid før de spirer.

Surjordsplanter

Planter som trives med en pH (surhetsgrad) i jorden på rundt 4,0-4,5. Kjente surjordsplanter er rhododendron, camelia, blåbær, hortensia og lyngarter.  Skal du lage et surjordsbed kan det være lurt å kjøpe noe handelsjord som er spesielt til dette formålet. Nåletresbar (som gran og furu) øker effektivt surhetsgraden i jorden.

Vermiculite

Er en vulkansk leirskifer som blir varmet opp og utvider seg til et slags luftig mineral. Vermiculite strør vi på toppen av jorden når vi har sådd. det hindrer rothalsråte, holder på fuktigheten, og er helt sterilt. Jeg synes det er kjempebra å bruke rundt  lobelia, basilikum og andre sarte frøspirer. Jeg bruker det også over georginerøttene mine på høsten for å hindre råte og uttørking. Kan kjøpes på nettet og i de fleste hagesentre.

 

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
  • kaj willumsen
    Tuesday, July 26, 2022

    Takk dette var innbringende informasjon for en amatør
    Hilsen
    Kaj